top of page

Getting into British University


Jelikož se blíží čas, kdy si studenti vybírají univerzity, rozhodla jsem se připravit článek o tom, jak se na jednu takovou ve Velké Británii dostat. Já se zaměřím hlavně na Skotsko, jelikož zde mají všichni studenti z EU vzdělávání zdarma. Rozřadíme si to do pár bodů:


  1. Výběr univerzit

  2. Informace o oboru a podmínky přijetí

  3. SAAS

  4. UCAS

  5. Personal statement and recommendation letter

  6. Maturita



1. Výběr univerzity je nejdůležitější část, při které je nutno se zamyslet, jestli chcete na univerzitu v Anglii nebo Skotsku. V Anglii vás vzdělání výjde draho, zatímco ve Skotsku to máte proplacené a platíte si tedy jenom nájem a jídlo. Pokud vám padl výběr na několik univerzit, hlavní je si najít o nich informace. Samozřejmě je lepší, pokud je univerzita starší a známá světově než univerzita, která se otevřela před 20 lety. Taky je důležité si zjistit, kde je univerzita. Ve městě? Na venkově? Každému vyhovuje něco jiného.



2. Každá univerzita má svoji webovou stránku, kde si můžete vyhledat všechny nabízené obory. Po tom, co si najdete ten obor, který vás zaujal, je důležité si zjistit, jak probíhá výuka a hlavně jaké jsou podmínky pro přijetí. V 99% případů budeme mít napsáno entry requirements písmeny (A,B,C...) jelikož se ve Velké Británii známkuje jinak. Jejich maturita se nazývá A-Levels, takže pokud uvidíte A-Level Requierement AAAB tak to znamená, že po vás budou požadovat známky u maturity 1,1,1,2. Samozřejmě zvlášť bude napsáno, jaký jsou requirements pro každou zemi, ale to bude stejné, jen tam v kolonce Czech Republic budete mít písmena převedená do čísel.


3. SAAS nebo-li Scottish goverment, je organizace, která se bude starat o proplacení vašich tuition fees, jinak řečeno studia. Nezapomeňte ale, že vám nikdo nic jen tak neudělá a aby bylo vaše studium proplacené, musíte si o to v dostatečném časovém odstupu (už po potvrzení, že vás někam vzali, je jedno jestli jako conditional nebo unconditional), požádat zde: https://www.saas.gov.uk



4. UCAS je stránka, přes kterou půjdou všechny vaše přihlášky. Musím podotknout, že přihlásit se můžete maximálně na 5 oborů na jeden rok a je jedno, jestli každý obor bude na jiné univerzitě nebo všech 5 na jedné. Za poslané přihlášky budete muset zaplatit, je to v rozmezí 600-800 korun za všech pět. Pokud pošlete přihlášku jednu, tak vás to výjde o hodně míň, ale pokud už posíláte dvě a více, cena zůstane stejná - https://www.ucas.com



5. Výběrem univerzit ale nic nekončí. Bude po vás požadováno tzv. Personal Statement, dopis, kde uvádíte, proč zrovna vy jste na ten obor nejlepší. Není to lehké, jelikož se někteří lidé hlásí na různé obory ale PS je jenom jeden, proto se to musí vymyslet tak, aby to do sebe zapadalo jako puzzle. Jinak řečeno, je to takový váš životopis, kde třeba poukážete na to, že jsi v takovém roce studovali tam a proto se tomu chcete věnovat nebo jste ve věku od do chodili na zájmový kroužek, který souvisí s oborem a podobně. Nejdůležitější je ten dopis neodbýt ale také se nad tím nezbláznit. Hlavní je zaujmout, jelikož když se posílají přihlášky, tak jsme pro ně všichni stejní a tohle je přesvědčí o tom, zda-li vás na škole chtějí, nebo ne. Jako ukázku vkládám první a poslední věty svého PS.


.......Having been born in Russia and raised in Czech republic has given me an unusual background.......

.......Presently I look forward to be introduced to all academic challenges that I’ll experience here........


Spolu s PS musíte ukázat i kontakt na vámi pověřenou osobu, která o vás napíše recommendation letter. Poté, co bude vše odesláno, můžete dostat tři typy odpovědí: Unconditional Offer, Conditional Offer a Unsuccessful. Unconditional Offer nemají většinou šanci studenti z ČR ve 4. ročníku dostat, jelikož po vás budou požadovat známky. Tato nabídka totiž znamená, že jste se jim líbili natolik, že vás berou bez ohledu na to, jaké dostanete známky. Nebo to můžou dostat lidé, kteří už mají maturitu za sebou a jen si dali rok volna. Conditional Offer znamená, že musíte splnit nějaké podmínky od univerzity. U mě vidíte, že na mojí vysněnou univerzitu jsem musela dostat Grade 1 v nejméně čtyřech Arts/Humanities maturitních předmětech. A/H jsou předměty jako dějepis, jazyky, zeměpis a podobně. tzn. předměty jako matematika se napočítají. Také jsem musela udělat IELTS s minimálním počtem 6.5 ze všech částí a minimálně průměrem 6.5 (logicky).





6. Maturita. Tady je všechno jasné. Učit, učit, učit. Ten pocit na konci za to stojí.



Поскольку приближается время, когда студенты выбирают университеты, я решилa подготовить статью о том, как поступить в такой британский университет. Я остановлюсь в основном на Шотландии, так я сама учусь здесь и здесь всем студентам EU обучение бесплатно. Итак, начнем со следуйщих пунктов:


1) Выбор университетов

2) Информация о университете и условия

3) SAAS

4) UCAS

5) Personal statement and recommendation letter

6) ЕГЭ



1. Выбор университета является наиболее важной частью, и необходимо рассмотреть, хотите ли вы, чтобы ваш университет был в Англии или Шотландии. В Англии образование является дорогостоящим, в то время как в Шотландии это намного дешевле. Если пал выбор на сразу нескольку университетов, самое главное узнать про них побольше. Конечно лучше, когда университет старше и известен во всем мире чем университет, который открылся 20 лет назад. Важно также выяснить, где университет. В большом городе? В маленьком? Все предпочитают что-то другое.


2. Каждый университет имеет свой собственный веб-сайт, где вы можете найти все предлагаемые курсы. Bыберайте то, что вам интересно и почитайте внимательно про этот курс. В 99% случаев пишут требования на поступление буквами (A, B, C ...), так как в Британии так распределяют оценки. Их ЕГЭ называется A-Levels, так что если вы видите A-Level Requierement AAAB это означает, что от вас будет требоваться хотябы оценки 5,5,5,4. Конечно, отдельно будут написаны, каковы требования для каждой страны, но это будет то же самое, только там в столбике Россия будут преобразованы буквы в числа.


3. SAAS или шотландскоe правительство. Здесь подаются жители ЕU, чтобы им оплатили обучение.



4. UCAS, страничка, откуда пойдут все ваши заявки. Должна отметить, что вы можете послать максимум 5 заявок на один и тот же учебный год. https://www.ucas.com


5. Выбором универов ничего не заканчивается. Необходимо написать о себе Personal Statement где вы скажете, почему именно вы лучший на этот курс. Это не легко, потому что некоторые люди выбегают различные курсы, но PS всего один, поэтому все должно совпасть как пазл. Иными словами, это такой ваше резюме, в котором должно быть отмечено, что вы учились этому и тому и поэтому вы теперь поступаете именно на этот курс итп. В качестве примера можете увидеть первое и последние предложения моего PS.


.......Having been born in Russia and raised in Czech republic has given me an unusual background.......

.......Presently I look forward to be introduced to all academic challenges that I’ll experience here........


Кроме PS вам необходимо указать человека, который за вас пошлет recommendation letter. То есть короткое письмо, кде этот человек расскажет, какой вы отличный студент и какие у вас еще есть качества. Для меня это писала моя учительница английского языка.


После того как все отправлено, вы можете получить три вида ответов: Unconditional Offer, Conditional Offer и Unsuccessful. Unconditional Offer обычно не дают иностранным студентaм. Их дают только в случае, что вы уже доучились и просто взяли год чтобы отдохнуть. Conditional Offer это когда вам соoбщают, что вы им понравились и вас возьмут если вы получите такие и такие оценки. Какие у меня были условия вы можете увидеть выше.



6. ЕГЭ. Здесь все понятно. Учиться, учиться, учиться. Оно того стоит.


bottom of page